Categories
Фитнес

Кросфит (CrossFit™) програм интензивних тренинга

Кросфит (CrossFit™) је брендирани фитнес програм који је конципирао Грег Гласмен. Програм је заштићена трговачка марка од 2000. године, у власништву CrossFit, Inc.

Овај систем тренинга се промовише као филозофија физичког вежбања али и као такмичарски спорт. Састоји се од елемената више спортова и фитнес тренинга: тренинга високог интентитета (HIIT – High Intensity Interval Training), олимпијског дизања тегова, плиометрика (plyometrics), гимнастике, вежби са бућицама, калистеникса (calisthenics), стронгмена и слично.

Грег Гласмен
Грег Гласмен, творац Кросфит фитнес програма.

Кросфит укратко

“Једите месо и поврће, житарице и орашасте плодове, понеки комад воћа, мало скроба и нимало шећера. Узимајте онолико хране колико је потребно да вам обезбеди довољно енергије за вежбање али не и за стварање масних наслага. Увежбајте и редовно тренирајте основна дизања тегова. Такође, савладајте и редовно тренирајте основне гимнастичке елементе. Бавите се трчањем, вожњом бицикла, пливањем, веслањем и сличним активностима упорно и у пуном интезитету. Пет или шест пута недељно вежбајте све комбинације ових елемената које вам падну на памет. Рутина је ваш главни непријатељ. Нека вам тренинзи буду кратки и интензивни. Пробајте нове спортове и укључите их у свој редован режим тренинга.”

Грег Гласмен, CrossFit™ директор и оснивач

Кросфит (CrossFit)
Хвала: https://unsplash.com/@scottwebb

Тренинг дана (Workout of the Day)

На сајту https://www.crossfit.com/ се редовно објављује програм дневних вежби које су заправо препорука за тренере по кросфит клубовима. Вежба се у циклусима од три дана после чега долази дан одмора. Шест тренинга недељно су озбиљан захтев за просечног рекреативца тако да су све комбинације прихватљиве.

Основне вежбе

Легендарни Л.У.С. или „Лези, устани, скочи” (burpees)

Скокови 

 

Чланство у кросфит организацији (affiliates)

Грег Гласмен инсистира на томе да кросфит није франшиза и да свако може да буде члан организације. И заиста, на сајту https://www.crossfit.com/ је давољно да се пријавите, пошаљете мотивационо писмо,  адресу клупског сајта и пар фотографија и већ сте у процедури да постанете један од 13.000 званичних кросфит клубова са правом да користите Crossfit™ обележја.

Међутим, годишња чланарина је 3000$ а уз њу је обавезно да сви тренери имају тренерски сертификат првог нивоа који кошта још додатних 1000$ по тренеру. Не чуди што у Србији постоје само два клуба који су званично у чланству кросфит организације:  Crossfit™ Победник и Crossfit™ Први тим.

Кросфит/Crossfit
bearded male crossfitter in crossfit affiliate © Sonia Ariz / BOXROX

https://www.crossfit.com/
https://www.facebook.com/crossfit
https://games.crossfit.com/
https://www.facebook.com/CrossFitGames/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *