Categories
Вебмастер

Avatar, lice za digitalni svet

U Hindu mitologiji, božanstvo ili vrhovno biće ne silazi na Zemlju u svom pravom obliku već se javlja kao ljudska ili neka druga manifestacija – avatar. Najčešće se korišćenje avatara povezuje sa Višnu božanstvom i, zavisno od interpretacije, postoji čitav beskraj njegovih pojavnih oblika.

Višnu, hindu božanstvo, u jednom od svojih avatara.
Višnu, hindu božanstvo, u jednom od svojih avatara.

Kao i nekadašnja hindu božanstva, današnji korisnici interneta se teško odlučuju da uđu u drugi, digitalni svet sa svojim pravim imenom i licem. Upotreba avatara, male slike četvrtastog formata, široko je rasprostranjena, od online igara sve do foruma i društvenih mreža.

Džejms Kameron je ovako zamislio avatara pomoću koga ljudi, kao hindu božanstva, posećuju nove planete i uspostavljaju kontakt sa novim, inetligentnim vrstama.
Džejms Kameron je ovako zamislio avatara pomoću koga ljudi, kao hindu božanstva, posećuju nepoznate planete i uspostavljaju kontakt sa novim, inteligentnim vrstama.

Gravatar (Globally Recognized Avatar) je jedan od servisa koji omogućava da se avatar ubaci u korisnički profil samo jednom, a da se onda prikazuje uz ime ili mejl adresu korisnika na velikom broju sajtova na kojima posetioci uzimaju aktivno učešće. Svi WordPress sajtovi, a njih je skoro 30%, koriste mogućnosti Gravatar servisa. Veliki broj sajtova i internet servisa koristi avatar iz Google profila, posebno na Android platformi.

avatar-all

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *